keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Mielipide kiusaamisesta

Kiusaaminen. Se on aihe joka koskettaa monia, ja siksi aijonkin postata siitä.

Mä en voi sietää kiusaamista. En ymmärrä, miksi joku haluaa aiheuttaa jollekkin toiselle tahallaan pahan olon ja pahimmillaan elinikäiset traumat? Sehän on sanomattakin selvää että kiusatusta tuntuu suorastaan paskalta. Te jotka kiusaatte... Miksi? Mitä te siitä hyödytte että pilaatte toisen päivän? Saatteko te siitä jotain sairasta mielihyvää? Ja te joita kiusataan. Kertokaa siitä jollekkin, oikeasti.

Mua kiusattiin seiskaluokalla. Se oli sellasta haukkumista, porukan ulkopuolelle jättämistä ja suoranaista vittuilua. Ei tuntunut kivalta ei. Lopulta kerroin siitä vanhemmille ja opolle ja sain vaihtaa luokkaa. Kiusaaminen loppui kuin seinään. Sain uusia, ihania ystäviä ja mun elämänlaatu parani kertaheitolla! Joten jos joku kiusaa sua, puhu siitä. Se on ainut tapa saada se loppumaan.

Kiusaamisella on monia eri muotoja. Voidaan kiusata koulussa, kotona, ulkona tai netissä. Joka tapauksessa kiusattuun sattuu. Kiusaaminen ei aiheuta mitään muuta kuin pahaa mieltä. Siitä ei ole mitään hyötyä kenellekkään.

Nettikiusaaminen voi pahimmillaan edetä valtavaksi ilmiöksi, jossa kiusattua solvataan ja haukutaan julkisesti. Hänen kuviaan voidaan levittää ja manipuloida. Kiusaajat tekevät kaikkensa saadakseen kiusatun olon kurjaksi... Mutta miksi? Mitä he siitä hyötyvät?

Koulussa kiusaaminen on lähinnä syrjimistä, haukkumista ja ulkopuolelle jättämistä. Pahimmillaan se voi johtaa fyysiseen lyömiseen ja tönimiseen. Kiusattu on yleensä puolustuskyvytön ja kiusaajia voi olla monta. Yleensä kiusattu ei myöskään ole tehnyt mitään kiusaajille. Kiusaamiseen pitää puuttua, sillä se on ainoa keino saada se loppumaan. Toivonkin että jokainen joka lukee tätä ajattelisi tilanteen omalle kohdalleen. Jos kiusaat, lopeta. Jos ole kiusattu, kerro siitä jollekkin. Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin.

Kommenttikenttään voit kertoa millaisia ajatuksia tämä postaus sinussa herätti.


17 kommenttia:

 1. Puhut asiaa! En tajua oikeasti ihmisiä, jotka kiusaavat, koska eihän siinä edes hyödy mitenkään? Itseni mielestä kiusaaminen on joskus myös oman epävarmuuden peittelyä. Tosi hyvä muuten että sunkin kiusaaminen loppu ja sait ystäviä! :)

  http://foreverbyjenni.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kiusaajat yrittää vaan peitellä omaa epävarmuuttaan :) Loppu hyvin kaikki hyvin :)

   Poista
 2. Kirjoitit, että "pahimmillaan se voi johtaa fyysiseen lyömiseen ja tönimiseen". Mielestäni kuitenkin henkinen kiusaaminen ja väkivalta on paljon pahempaa. Fyysisen kiusaamisen muodot on helppo havaita ulkopuolisen silmin ja niille on yllätyävän helppo löytää ratkaisu, jolla tämänlainen kiusaaminen loppuu. Sen sijaan psyykkinen väkivalta voi jättää uhriinsa huomattavasti syvemmät arvet, jotka ei välttämättä katoa. Ulkopuolisen silmin tilannetta on vaikea arvioida ja kiusattu jää herkemmin yksi.. Paljon useammin esimerkiksi masennusta ilmenee henkisen kuin fyysisen väkivallan ja kiusaamisen kohteilla. Otitko tämän seikan huomioon kirjoittaessasi kyseistä lausetta? Muista käyttää hyviä argumentteja niin saat lukijat vakuuttuneiksi teeseistäsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! En tosiaan tiennyt kumpi on loppujenlopuksi pahempaa kiusaamista, mutta omalle kohdalleni ajattelin että fyysinen väkivalta olisi pahempaa, sillä olen henkistä kokenut ja siitä selvinnyt. Tietenkin henkinen kiusaaminenkin on vakavaa ja siihen pitää puuttua.

   Poista
  2. Mä sanoisin tohon, että luultavasti fyysinen väkivalta on yleensä se viimenen pisara, siihen mennessä kiusattua on varmasti kiusattu jo henkisesti... Ja ylipäätään, kukapa fyysisen kiusaamisen uhri ei kärsisi myös henkisesti? Hän luultavasti kokisi henkistä kiusaamista samaan aikaan. Mutta toisaalta, niinku 11.11 ano sano, fyysinen väkivalta on helmpompi huomata ja siten siihen on helpompi puuttua.

   Poista
 3. Samaa mieltä ja se on kans aivan käsittämätöntä että miten ihmiset ei havahdu vieläkään lopettamaan kiusaamista kun jotkut ihmisparat ajautuu tekemään itsemurhan kiusaamisen takia. Kauheeta että kiusaaminen voi mennä niinki pitkälle..

  VastaaPoista
 4. Tää on älyttömän hyvä teksti! Suosittelisin lähettään tän vaikka johonki lehteen? :)

  rosbblog.blogspot.fi

  VastaaPoista
 5. Koulukiusaamisessa on vielä lisäksi se ongelma, että jos jotain "ongelmaa" tulee, niin se on aina se kiusattu, joka joutuu vaihtamaan luokkaa, koulua jne. Kiusaaja kärsii korkeintaan jälki-istuntonsa jos sitäkään.

  Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että suurin osa kiusaamisestahan on valitettavasti juuri sellaista niin sanotusti näkymätöntä kiusaamista, kuten juorujen levittelyä, eristämistä shaibanpuhumista, lappusten lähettelyä toisten nimillä ja niin edelleen (voisinpa sanoa lähettäneeni itse joskus kauniin rakkauskirjeen, mutta valitettavasti joku on tehnyt sen puolestani, ja vastaanottajana oli erään tuntemani tytön poikaystävä). Mutta jotenkin tuntuu, että fyysinen väkivalta on silti pahinta, sillä siinäkin on mukana aina sitä henkistä väkivaltaa, nöyryyttämistä ja halventamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset! En ymmärrä miks kiusattu joutuu kärsimään siitä vaihtamalla koulua tai luokkaa, kun kisaaja on se jota pitäis rankaista.

   Poista
 6. Mua kiusattiin koulussa monta vuotta. Se alko ala-asteella ulkopuolelle jättämisellä ja pahan puhumisella. Kun menin yläasteelle kiusaaminen sai aivan uuden muodon. Kiusaajia oli kymmenen kertaa enemmän. Mun kuvia leviteltiin netissä, mun ulkonäköä haukuttiin mun profiilikuviin ja musta kirjotettiin kaikkea paskaa. Koulussa mua haukuttiin, syrjittiin ja koulumatkoilla tönittiin ja lyötiin. Lopulta muutettiin perheen kanssa toiseen kaupunkiin isän työn perässä ja kiusaaminen loppui siihen. Sain uusia kavereita ja elämä alkoi hymyillä. Nyt jälkeenpäin mietin, että olisi varmaan pitänyt kertoa siitä jollekkin. Mut mä vaan olin niin heikko silloin. Onneksi mulla on kuitenkin nyt kavereita ja kaikki on hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävää, että sua on kiusattu! Muista, että kiusaaminen ei missään nimessä ollut sun vika! Onneksi nyt sulla menee jo paremmin :)

   Poista
 7. Oletko ajatellut sitä, että kiusaajalla voi olla itsellään paha olla? Mä kiusasin koulussa muita, mutta ei se johtunut siitä että olisin saanut siitä jotain sairasta mielihyvää, vaan koska mulla oli itsellä niin paha olla. Mun perhe oli hajalla. Isä oli kuollut. Veljet istu vankilassa. Äiti narkkas, ryyppäs ja hakkas. Mun elämä oli yhtä helvettiä ja se purkaantui kiusaamisena. Kai mä halusin pönkittää egoani ja tuntea olevani muiden yläpuolella. Tiedän, että se oli typerää, mutten nähnyt muuta vaihtoehtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän et kiusaajalla voi itsellään olla paha olla, mut ei sitä silti tarvis purkaa muihin.

   Poista
  2. Oon anonyymin kans ihan samaa mieltä! Elmiira, sun kommentti oli ehkä vähä tyly, missä myötätunto ja empatia? Ano antoi sulle pohdittavaa ja ehkä tekstiis muokkaamisen varaa; ota se rakentavana ja yritä kunnioittaa muittenki kantoja. Ehkä tuossa elämäntilanteessa ihmisen oma ajatuksenjuoksu ei riitä kertomaan mikä kannattaa, mikä ei ? Tollasessa tilanteessa mikään ei oo ittestäänselvyys.

   Poista
  3. En tarkoittanut tuota kommenttia mitenkään tylyksi, joten olen pahoillani jos se häiritsi. Tottakai kiusaajalla voi olla itselläänkin ongelmia, en mä sitä kiellä...Mut mun mielestä jos itsellä on noin paha olla, pitäis hankkia jostain apua. Otan tietysti tuon kommentin rakentavana :)

   Poista

Kiitos kun kävit kommentoimassa! Otan mielelläni vastaan parannusehdotuksia, mutta asiattomat kommentit heitän surutta jonnekkin bittiavaruuteen, josta en niitä takaisin kaipaa :)